Da, da, crknite od muke lokalni čoko-zavisnici! Ovo na fotkama je festival čokolade koji se održava svake godine u Nordijskom muzeju. Događaj koji sam željno iščekivala od početka oktobra i za koji sam spremno dala 100 kruna za ulaznicu (oko 11-12 evra), znajući da ću degustirati sve moguće vrste čokolade.
Od prezentacije Tobaga kao kakao-države, do štanda sa kiselom vodom za one kojima pozli od čokolade u raznim oblicima, temeljno sam obišla sve proizvođače i probala sve što su nudili. Najviše je bilo crne čokolade, ponegde i sa 85% kakao sadržaja u sebi. Dobrog je ukusa, ali mnogo jaka! Već posle nekoliko takvih iskustava zabolela me je glava. Onda sam odlučila sa se držim procenta u rasponu 45%-55%, jer šta zna dete koje je odraslo na šećernim tablama sa banjičke pijace šta je crna čokolada. Okusila sam zatim razne vrste čokolada sa likerima i sa biberom. Ipak, favorit mi je marcipan sa čokoladnom glazurom, pored đanduje (punjenje sa bademom) i bele čokolade. Toplu čokoladu ne smem ni da pomenem.
I znate šta? Bilo mi je muka na kraju i bolela me je glava, ali vredelo je! Narednih par dana nisam mogla ni da pogledam čokoladu. Ali evo, pišući o njoj, ponovo sam smekšala, i baš razmišljam o jednoj slatkoj KitKat Tiramisu iz obližnjeg supermarketa.