Monday, October 02, 2006
Svedjani i hrana
Jedna od stvari koje definitivno upadaju u oci je svedska opsednutost dobrom hranom. Ovde svi jedu van kuce, po restoranima, narocito za rucak. A stekla sam utisak da Svedjani barem jednom nedeljno idu u restoran i na veceru. Ako neko mesto zeli da se smatra ozbiljnim, mora da ima dobar restoran. U turistickim brosurama cete uvek naci listu preporucenih restorana. Cak i zabiti, i najmanja ostrva, moraju da imaju barem krcmicu, koja leti radi po ceo dan. Inace, zbogom turisti, kako domaci, tako i strani. Za vreme predstava u pozoristu, na pauzi, svi pozure u bar na vino i sendvice.
Ako nisam jos izlazila po svedskim kaficima, onda sam zato svuda jela odlicnu hranu. U luksuznom restoranu Elverket, koji se nalazi u prizemlju pozorista, zaposleni mogu da rucaju po povlascenoj ceni. A klopa - sve sami specijaliteti: riba, meso, pasta, salate, supe, sve je izvrsno! Restoran u velikoj zgradi, koji vise lici na menzu, takodje ima fenomenalnu hranu. Za sada je moj favorit lazanja sa razlicitim vrstama ribe i spanacem.
Kult hrane je takav da se cak odrzava festival jabuka i krusaka (na slici). Tu cete naci na desetine razlicitih vrsta jabuka i krusaka. Cena je prava sitnica, ali se srecom odrzavaju degustacije - iskusni Srbi mogu da se podmire i na njima!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment